Reklama

czwartek, 28 lutego 2019

Valley Villa. Dom zawieszony nad doliną

Dom położony jest na dawnej farmie w niewielkiej miejscowości nieopodal Wilna na Litwie. Zbudowany został na wzgórzu i sprawia wrażenie, jakby był zawieszony nad doliną, którą można podziwiać przez duże okna otwierające fasadę na przestrzeń. Projekt wtapia się w przyrodę, nie zaburzając jej naturalnego piękna.

Valley Villa położona jest na terenie parku regionalnego, dlatego projekt architektoniczny musiał powstać zgodnie z restrykcyjnymi przepisami budowlanymi dla miejsc objętych ochroną przyrody. Stąd pomysł na wykorzystanie naturalnej topografii tego obszaru, czyli niewielkiego wzniesienia. Wykończony grafitowym łupkiem parter jest częściowo ukryty w stoku. Jego ciemny kolor podkreśla jasne drewno zastosowane na fasadzie pierwszego piętra i na nieregularnym, dwuspadowym dachu. Połączenie drewna i szkła w różnych formach pozwoliło uzyskać niezwykłe wrażenie lekkości, a minimalistyczna fasada urzeka swoją prostotą. Całość pozostaje w harmonii ze wzgórzami i sosnami, nawiązuje do starych, drewnianych domów, jakie jeszcze można spotkać na litewskich wsiach.

Integracja z naturą
Ten wyjątkowy dom o powierzchni 415 m kw., to połączenie nowoczesnego stylu z tradycją. Pracownia architektoniczna Arches chciała scalić wnętrze z zewnętrzem, dlatego wszystkie główne pomieszczenia mają bezpośrednie przejścia na zewnętrzne tarasy. Tarasy na różnych poziomach są rozmieszczone tak, żeby właściciele mogli cieszyć się zarówno porannym, jak i popołudniowym słońcem, bez utraty prywatności. Główna przestrzeń mieszkalna domu wystaje nad dolną kondygnację, dzięki czemu przypomina nieco domek na drzewie. Takie rozwiązanie powoduje, że dom wygląda na mniejszy niż jest w rzeczywistości. Na fasadzie połączono naturalne materiały – specjalnie impregnowane drewno i łupek – z dużymi przeszkleniami opartymi na aluminiowych profilach Reynaers Aluminium. Elewacja na parterze częściowo została wykończona łupkiem w szarym kolorze, co sprawia, że prawie znika w cieniu i jeszcze bardziej podkreśla wrażenie lekkości całej bryły. Żeby zapobiec przegrzewaniu się wnętrza, okna na piętrze są częściowo osłonięte pionowymi drewnianymi żaluzjami, które nawiązują do pni drzew w otaczającym dom lesie.

Dom ekologiczny
Założeniem architektów było stworzenie domu niskoenergetycznego, w związku z tym konieczne było zastosowanie materiałów o wysokich parametrach izolacyjności termicznej. Naturalnym wyborem były systemy Reynaers Aluminium, umożliwiające tworzenie dużych przeszkleń, zachowujących bardzo dobre parametry izolacyjności termicznej. Na fasadzie połączono dwa systemy: okienny CS 86-HI i CW 50-HI, który zazwyczaj jest wykorzystywany do konstruowania ścian osłonowych w obiektach wielkopowierzchniowych, ale sprawdza się równie dobrze w budynkach o mniejszej skali. Do otwarcia domu na przestrzeń posłużyły drzwi przesuwne CP 155, które spełniają najwyższe wymagania w zakresie izolacyjności, jakości i estetyki.

Najważniejsze informacje:
Lokalizacja: Wilno, Litwa
Projekt: Arūnas Liola, pracownia Arches
Zdjęcia: Evaldas Lasys
Główny wykonawca: Sivysta
Wykonawca stolarki okiennej: Doleta Export
Użyte systemy Reynaers: okna: CS 86-HI; drzwi przesuwne i składane: CP 155; ściany osłonowe: CW 50-HI


Źródło: REYNAERS
Foto: REYNAERS