Reklama

poniedziałek, 6 lipca 2015

Architektura konsekwentnych podziałów

Nowy dom jednorodzinny w Rheine w Nadrenii wyróżnia się nowoczesną architekturą i rozdzieleniem stref użytkowych. Duże przeszklenia nadają budynkowi transparentny wygląd i otwierają pomieszczenia na naturalne otoczenie.

Nowoczesny obiekt projektu biura Engelshove to przykład odzwierciedlenia funkcji domu w jego wyglądzie zewnętrznym. Budynek mieści w sobie strefę mieszkalną oraz biurową. Projektanci postanowili pokazać ten podział w kształcie i na elewacji budynku, do której wykończenia użyto kontrastujących ze sobą materiałów. Na życzenie inwestorów do wykonania projektu posłużyły naturalne materiały, a bryła budynku uzyskała wyrazisty design zaakcentowany dużymi przeszkleniami w subtelnych ramach z aluminium.

Mocne kontrasty kolorystyczne
Bryłę budynku podzielono na dwie struktury: parter mieszkalny oraz pierwsze piętro obejmujące strefę biurową. Charakter architektury podkreśla jednospadowy dach o nachyleniu 10 stopni. Aby zaznaczyć podział funkcjonalny budynku, projektanci zastosowali na elewacji kontrastowe zestawienie. Na poziomie pierwszego piętra użyto czerwonej cegły klinkierowej, natomiast na parterze monochromatycznych paneli fasadowych. Tylko gdzieniegdzie cegła klinkierowa została ułożona do samego dołu, co stwarza wrażenie optycznego i funkcjonalnego połączenia obydwu poziomów. Elementem wspólnym elewacji są duże przeszklenia w szarych, aluminiowych ramach.

Światło na pierwszym miejscu
Warunkiem postawionym przez klientów było optymalne doświetlenie pomieszczeń mieszkalnych i otwarcie ich na widok sąsiadującego z posesją lasu. W tym celu na parterze wykorzystano wielkopowierzchniowe przeszklenia stałe w systemie Schüco AWS 75.SI z wbudowanymi skrzydłami rozwierno-uchylnymi. Stolarka o smukłych, aluminiowych ramach tworzy transparentne powierzchnie przecinane wąskimi słupkami w miejscach, gdzie elementy nieotwierane przechodzą w ruchome. Dzięki użyciu potrójnego oszklenia straty energii spadły do minimum. Okna poziome na pozostałych częściach elewacji zostały wykonane w systemie blokowym Schüco AWS 75 BS.SI, który wyróżnia się lekkością uzyskaną dzięki ukryciu ramy skrzydła. Uzupełnieniem stolarki otworowej zastosowanej w budynku są drzwi wejściowe z serii Schüco ADS 75.SI z bocznymi doświetlami. Wygodną obsługę i bezpieczeństwo zapewnia system kontroli dostępu Schüco Fingerprint.

Źródło: SCHÜCO
Foto: SCHÜCO